China: voorganger veroordeeld tot 9 jaar cel

In het communistische China is een voorganger van een huisgemeente tot 9 jaar cel veroordeeld omdat hij werkzaam was buiten de door de communisten erkende en gecontroleerde Protestantse organisatie. Zijn vrouw kreeg een soort huisarrest, en in november werd een ouderling van deze huisgemeente tot 4 jaar cel veroordeeld.

Update: de lange celstraf zou laten zien dat het communistische bewind in China bang is voor het zich in het land verspreidende Christendom. Waarschijnlijk zullen in 2030 meer Christenen in China zijn dan elders in de wereld.

Irak: pro-Iraanse demonstranten vallen ambassade VS aan

In Irak hebben pro-Iraanse demonstranten de ambassade van de VS aangevallen en delen in brand gestoken. Dit n.a.v. een Amerikaanse aanval op een islamitische pro-Iraanse militie in Irak die achter een eerdere aanval op Amerikaanse doelen zou zitten. Volgens Amerika zit Iran achter de aanval op de ambassade. Mogelijk zit achter de aanval op de ambassade een Iraanse val met als doel de VS uit Irak te verdrijven. Amerika heeft aangegeven dat het verwacht van Irak dat het de ambassade beschermt. Op dit moment is de beschuldiging dat de Iraakse regering daarin heeft gefaald. Daarbij heeft Amerika bedreigingen geuit richt Iran.

Diverse foto’s van de aanval op de ambassade.

Iran: pijlen gericht op Christenen

Op de Iraanse tv was te zien hoe Christenen ervan werden beschuldigd het Kerstfeest te hebben geëxporteerd naar de plaatselijke moslim gemeenschappen. Er werden beelden getoond van Iraakse demonstranten die Kerstfeest vierden. Iran is druk bezig zijn invloed uit te breiden in o.a. Iraq, Syrië en Libanon. Dit gaat meestal gepaard met een “export” van vervolging van Christenen.

“Een fusiekerk zonder het mooie van geloven”?

Volgens prof. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht, wordt in de concept-kerkorde van de toekomstige fusiekerk van NGK en GKV teveel en in detail geregeld. “Het is nog één dichtgetimmerde kerkorde. Gestolde angst. Het mooie van geloven, van open kerkzijn, kom ik er niet in tegen“. In de nieuwe concept kerkorde wordt z.i. te veel en in detail geregeld. “Ik vind deze aanpak volkomen achterhaald“. Ook wat betreft het laten voorgaan van een niet-predikant is de hoogleraar van mening dat daarvoor ruimte moet zijn in de kerkorde. “In de regel gaat een predikant voor, maar als een gemeente het anders wil regelen, laat daar dan ruimte voor in een kerkorde“.