Mag bakker promotie homohuwelijk weigeren?

Vorig jaar bestelde iemand in Noord-Ierland een taart met de tekst “Support Gay Marriage” (steun het homohuwelijk). De winkelmedewerker nam de bestelling aan. De tekst kwam niet overeen met de christelijke levensovertuiging de bedrijfsleiding. Deze draaide de bestelling dan ook terug en gaf het geld terug. Volgens de ECNI (Equality Commision Northern Ireland) is dit besluit discriminerend op grond van seksuele oriëntatie. De bakker (Ashers Baking) ontkent dit en eist vrijheid om niet mee te werken aan een campagne die tegen de christelijke zede ingaat. Vrijheid van meningsuiting houdt immers in dat je ook de vrijheid moet hebben om een mening niet door te geven.

Als de bakker ongelijk krijgt bij de rechter, zou dit volgens de advocaat betekenen dat een cartoonist gedwongen kan worden om cartoons van Mohammed te maken. Of dat een christelijke videograaf gedwongen kan worden seksfilms te maken.

Opmerkelijk is volgens de Belfast Telegraph dat in Noord Ierland het huwelijk niet open staat voor homoseksuelen. Het zou toch wonderlijk zijn als de bakker gedwongen wordt af te wijken van het geldend recht.

Het is te hopen dat de rechter in deze zaak het recht van christenen om voor hun geloof in woord en daad uit te komen zal respecteren en vastleggen. Uiteraard is het iemands eigen keuze en verantwoordelijkheid als deze zich wil inlaten met homoseksuele praktijken. Christenen moeten m.i. wel het recht krijgen om niet mee te werken aan deze praktijken op grond van hun levensovertuiging die gebaseerd is op de Gods Woord, de Bijbel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.