Evangelicale ouders homo’s (VS) en de kerk

Ouders uit Evangelische kerken in de VS met kinderen die homo blijken te zijn, dagen de kerk uit om meer open te staan voor homoseksuele relaties. We lezen het verhaal van een jongeman die, als hij 12 is, z’n ouders vertelt dat hij homo is. De ouders vertellen dat ze van hem houden, maar dat hij wel zal moeten veranderen. Hij volgde therapie, ontmoette regelmatig de dominee, ging naar Bijbelstudie en jeugdvereniging. Na zes jaar was niets veranderd. Hij brak met z’n ouders en raakte aan de drugs. Uiteindelijk overleed hij in 2009 aan een overdosis.

Ongetwijfeld zullen er meer ouders zijn die zich dergelijke verdrietige verhalen herkennen. Het lastige in zaken als deze is: hoe doe je de Bijbel als gezaghebbend Woord van God maar ook de broeder/zuster met een homoseksuele geaardheid recht?

In de Bijbel is het enige kader waarbinnen seksuele relaties goedgekeurd worden het huwelijk tussen man en vrouw. Impliciet maar ook expliciet wijst de Bijbel seksuele relatie buiten het huwelijk tussen man en vrouw af. Ook homoseksuele praktijken wijst de Bijbel af, omdat deze niet beantwoorden aan wat God voorschrijft in Zijn Woord, de Bijbel.

Aan de andere kant is het een feit dat er mensen zijn die een homoseksuele geaardheid hebben. Daar ontkomen christelijke ouders en daarmee ook de kerken niet aan. In sommige landen zijn homoseksuele relaties praktisch geen taboe meer, zoals in Nederland. In sommige kerken ervaart men geen moeite met het homohuwelijk.

Als gelovigen, als kerken is het onze taak de homoseksuele medemens hartelijk te ontvangen. Als gelovigen, als kerken is het echter ook onze plicht om hen er op te wijzen dat we vanuit de Bijbel niet in kunnen stemmen met homoseksuele praktijken.

Het Evangelie kan mensen veranderen. Paulus werd van fanatiek christenvervolger een vurig apostel van de Here Jezus die voor zijn Heer en Heiland in de arena is gestorven. Maar het is m.i. niet realistisch om van iemand verandering te eisen. Maar wat je doet met je verlangens is wel een keus. De Bijbel maakt duidelijk dat het kiezen voor homoseksuele praktijken (ook al is het duurzaam en in liefde en trouw) een verkeerde keus is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.