De menselijkheid van atheïst Dawkins

Volgens de bekende atheïst dr. Richard Dawkins moeten ouders die een kind met het syndroom van Down verwachten deze laten aborteren. Dat schreef hij op Twitter. Consequent in zijn atheïsme is hij wel, dat kan niet ontkend worden. Maar kennelijk mogen we in zijn beleven beginnend leven dat ons niet bevalt, netjes gezegd, doden. In onze moderne maatschappij mag voor kinderen met het Downsysdroom geen plaats zijn. De waarde van het leven lijkt af te hangen van het economisch nut.

De opmerkingen van Dawkins hebben, m.i. terecht, voor nogal wat ophef gezorgd. Hij verschuilt zich met de opmerking: “Kennelijk ben ik een vreselijk monster om aan te bevelen wat feitelijk gebeurt bij de grote meerderheid van foetussen met downsyndroom. Zij worden geaborteerd.

Dat mag dan wel zo zijn, ongeboren kinderen met het Downsyndroom het leven niet gegund wordt. Maar dat geeft niemand het recht deze verwerpelijke daad actief aan te bevelen.

Zo zien we tot wat voor griezelige toestanden een consequent atheïsme leidt. In elk geval niet tot een menselijke houding tegenover zwakkeren en hen die bescherming nodig hebben.

Voor een atheïst als Dawkins is het leven toevallig ontstaan en geëvolueerd. In feite niet iets bijzonders. Gewoon wat toevallige, ingewikkelde chemische processen. Laten we duidelijk zijn: de Bijbel leert dat leven niet toevallig ontstaan is, maar door de scheppende hand van God tot stand kwam. Het leven, al het leven, ook dat van een kind met het syndroom van Down, is een geschenk van God. Met wat de Schepper ons heeft gegeven, moeten wij zorgvuldig omgaan. Als we dat niet doen, zullen we daarvan de ernstige consequenties moeten dragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.