Homoseksualiteit en doel in de natuur

In het boek Kaas (Coproductie Houtekiet/Fontein, 2001) van Bas Haring is een aantal pagina’s aan het onderwerp homoseksualiteit en evolutie gewijd. Hij schrijft op blz. 97 o.a.:

Nee, mensen die beweren dat homoseksualiteit onnatuurlijk is bedoelen vermoedelijk dat homoseksualiteit tegen de bedoeling van de natuur indruist. Waarschijnlijk zeggen die mensen dat omdat een en ander beter lijkt te passen voor heteroseksuelen dan homoseksuelen: een piemel past in een vagina, terwijl een vagina niet in een vagina past en een piemel helemaal niet in een piemel. Om hier de conclusie aan te verbinden dat het wel de bedoeling is en het andere niet, is weer een typisch voorbeeld van die neiging om met alle macht een ontwerp achter alles te zoeken. Maar mensen zijn niet ontworpen zoals auto’s ontworpen zijn, en het is niet van tevoren bedacht dat piemels en vagina’s netjes in elkaar moeten passen. … En hoe je het ook wedt of keert, homoseksualiteit vergroot de kans op voortplanting zeker niet. Maar dat is dan ook alles; homoseksualiteit is in geen enkel opzicht onnatuurlijk en druist tegen geen enkele bedoeling in. Zo’n bedoeling bestaat namelijk niet.

Het klinkt allemaal mooi, maar toch klopt er m.i. iets niet. Want als er geen bedoeling bestaat, lijkt dat niet te betekenen dat een incestueuze relatie ook geen probleem zou moeten zijn? Bijvoorbeeld tussen twee volwassenen, maar ook tussen een volwassene en een kind of 2 kinderen? Of een seksuele relatie met een dier? En moet het trouwens allemaal monogaam zijn? Immers, er is toch niet iets als een bedoeling of onnatuurlijk?

Dan houd ik toch liever vast aan wat ik lees in de Bijbel. Dat God de mens heeft geschapen, man en vrouw, en dat Hij het huwelijk (monogaam) alleen voor hen gemaakt of bedoeld heeft (Gen. 1:26-27; 2:18-24). Paulus lijkt in Rom. 1:24-28 met zijn gebruik van het woord “onnatuurlijk” nauw aan te sluiten bij Gods bedoeling met de mens, man en vrouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.