Engeland: cel voor gewelddadige “verstekelingen” uit Nigeria en Liberia

De rechtbank heeft vier “verstekelingen” uit Nigeria en Liberia veroordeeld tot celstraffen omdat ze in 2018 de bemanning van een vrachtschip ernstig zouden hebben bedreigd met o.a. ijzeren staven zodat deze zich genoodzaakt voelden om zich te barricaderen. Twee bleken al eerder “verstekeling” te zijn geweest en werden iedere keer weer teruggestuurd naar Nigeria.

Zorgkosten en zorgfraude

Volgens de Nederlandse minister van Financiën kan Nederland de zorgkosten straks niet meer opbrengen. In 2018 werd voor het eerst voor meer dan 100 miljard euro aan zorg besteed. Opmerkelijk is dat zorgfraudeurs zonder al te veel problemen honderden miljoenen euro’s kunnen stelen. Zorgfraude lijkt vrij eenvoudig te zijn en mogelijk daardoor ook veel voor te komen. Het OM heeft al aangegeven de hoeveelheid fraudeurs niet aan te kunnen. Zorgfraude lijkt vooral veel voor te komen binnen gesloten gemeenschappen: “variërend van een streng christelijke plattelandsgemeenschap tot groepen met een migrantenachtergrond“. Zo werden vorig jaar nog twee “Utrechtse broers” veroordeeld tot 4 jaar cel vanwege 6,5 miljoen euro zorgfraude.

VS: nieuwe beoordeling rechtszaak op 1 punt aanvaller Texas

Een rechter in de VS heeft geweigerd om een rechtszaak tegen een man die ervan wordt verdacht wapens te hebben geleverd aan 2 vrienden en hen te hebben getraind voor de aanval op een cartoon wedstrijd net buiten Dallas. Wel wordt mogelijk de rechtszaak op 1 punt opnieuw beoordeeld. Dat kan de man 10 jaar minder cel opleveren op de 30 waartoe hij is veroordeeld.

België: gewelddadige jaarwisseling, 200 aanhoudingen

Niet alleen de jaarwisseling in Nederland verliep onrustig. Ook in België was de jaarwisseling gewelddadig te noemen. Er zouden ruim 200 relschoppers zijn opgepakt in Brussel. Ook waren er “incidenten” in Antwerpen en Luik. De Belgische brandweer zou bevreesd zijn voor “Nederlandse toestanden”. Een overzicht in het RD van diverse “incidenten” tijdens de jaarwisseling.

Irak: Iraanse generaal gedood door luchtaanval VS

In Irak zijn o.a. een Iraanse generaal en een hoofd van een pro-Iraanse militie gedood na een luchtaanval door de VS. De generaal wordt als erg belangrijk gezien. De Iraanse generaal wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van vele Amerikanen, en ook de laatste aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Irak. Door diverse pro-Iraanse milities wordt al opgeroepen om de dood van deze personen te wreken. Iran heeft de beschikking over diverse machtige proxies in de regio die gebruikt kunnen worden om Amerikaanse doelen aan te vallen en de regio verder te destabiliseren. Iran heeft aangegeven nu in oorlog te zijn met de VS. Ook heeft Iran wraak aangekondigd. Want ook Irak dreigt door de situatie meegezogen te worden in een oorlog tussen Amerika en Iran. Amerika heeft aangegeven aan te zullen vallen in Irak wanneer men dat nodig vindt. Volgens diverse wereldleiders is de wereld nu onveiliger geworden. Overigens zal niet iedereen, ook niet in het Midden-Oosten, rouwen om de dood van deze als meedogenloos omschreven man die soennitische burgers niet ontzag.

VS: methodisten gespleten door homokwestie

De United Methodist Church, die staat in de traditie van de Britse John Wesley, in m.n. Amerika wordt gespleten door de discussie over de acceptatie van homoseksuele relaties en het “homohuwelijk”. In 1972 werd nog uitgesproken dat homoseksualiteit “onverenigbaar” is “met de Christelijke leer”. In 2016 volgde een pauze in deze discussie. In 2019 werd door de Algemene Vergadering besloten tot het behouden van de huidige standpunten en ook tot het strenger handhaven daarvan. Ook kwam een vertrekregeling voor kerken die niet achter de bepalingen konden of wilden staan. Echter 4 personen die niet kiesgerechtigd waren hadden gestemd waardoor de vertrekprocedure niet geldig werd verklaard. Ook werd bescherming voor uitgesproken voor LGBTQ-ambtsdragers. De Southern Methodist University heeft de banden met de moederkerk verbroken vanwege deze discussie.