Sri Lanka aanslagen update (3)

Afgelopen vrijdag zouden een aantal kinderen zijn omgekomen bij gevechten tussen veiligheidsdiensten moslim extremisten. Bij de gevechten kwamen ook de vader en twee broers van het vermeende brein achter de aanslagen op kerken en hotels om het leven. De aanslagplegers zouden uit de regio komen. De regering in Sri Lanka heeft met onmiddellijke ingang gezicht bedekkende kleding verboden. Afgelopen zondag werden nog 48 verdachten opgepakt. Volgens de moslim terreur beweging IS zou de aanslag een wraakoefening zijn vanwege de val van het laatste gebied dat IS in Syria an Irak in handen had.

De politie had aanwijzingen uit India gekregen over op handen zijnde aanslagen door moslim terroristen op kerken. Deze informatie kwam echter niet bij de premier terecht. De daders van de aanslagen zouden uit rijke families komen. Ook werden namen van daders bekend. Eén van de daders zou in zelfs Engeland hebben gestudeerd. Dat is een aanwijzing dat moslim terreur niet perse het gevolg hoeft te zijn van armoede, achterstelling, uitsluiting of discriminatie. In een moskee gelieerd aan de daders werden wapens gevonden.

Daling ledenaantal NGK

Ook het aantal leden binnen de NGK is het afgelopen jaar met 115 licht gedaald to 32.896. Wat verder opvalt is dat NGK Kampen niet meer de grootste gemeente is binnen het kerkverband, maar NGK Houten. Zorgelijk is dat het aantal kinderen dat gedoopt is en het aantal openbare geloofsbelijdenissen is gedaald in de afgelopen 10 jaar binnen de NGK. Een trend die ook bij de GKV zichtbaar is. Verder nam ook het aantal predikanten de afgelopen 10 jaar af.

Sri Lanka aanslagen update (2)

Het dodental bij de terroristische aanslagen op diverse kerken en hotels op eerste Paasdag in Sri Lanka zou inmiddels zijn gestegen tot 290. De 6 explosies zouden vrijwel tegelijktijdig zijn geweest. Er zouden zeker 500 gewonden zijn. Bij een weg naar het vliegveld in Colombo zou een bom zijn ontdekt welke onschadelijk gemaakt kon worden. Er zouden inmiddels 24 verdachten zijn opgepakt. Het lijkt wel duidelijk dat Christenen in de frontlinie worden geplaatst in de strijd tussen diverse religies. In Sri Lanka is ongeveer 6% van de inwoners katholiek, zowel Tamil als Sinhalezen. De Indiase premier heeft de aanslagen sterk veroordeeld. In Sri Lanka zijn de mensen bezorgd over de toekomst.

Sri Lanka aanslagen update (1)

Bij de 8 aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka zouden tot nog toe zeker 207 doden zijn gevallen en vele gewonden. De aanslagen zouden het werk van zelfmoordterroristen zijn. In een hotel zou een terrorist rustig bij het buffet hebben gewacht voor hij zichzelf opblies. Een explosie in een kerk zou met een dashcam zijn gefilmd. De aanslagen zijn door een groep katholieke bisschoppen in de VS veroordeeld. En ook door diverse wereldleiders zijn de aanslagen sterk veroordeeld. De terroristische aanslagen zijn mogelijk uitgevoerd door een radicale moslim beweging. Inmiddels zouden zeven verdachten zijn opgepakt. Aanvallen op Christenen zijn in Sri Lanka helaas niet ongewoon. Afgelopen jaar zouden 86 gevallen van discriminatie, bedreiging en geweld tegen Christenen zijn geweest en dit jaar 26.