Canada: de jongen die een meisje moest zijn

Op 22 augustus 1965 werden de tweelingbroers Bruce en Brian Riemer geboren. Beide moesten vanwege een diagnose met 8 maanden een besnijdenis ondergaan. Een onervaren arts voerde deze uit. Bij Bruce mislukte deze operatie en zijn geslachtsorgaan was niet meer te reconstrueren. Er werd bij hem een “tijdelijke kunstmatige vrouwelijk geslachtsorgaan” aangelegd. Zijn ouders waren bang dat hij niet gelukkig zou worden zonder een mannelijk geslachtsorgaan.

Ze kwamen terecht bij een psycholoog, John Money. Hij was er van overtuigd veel zaken, ook seksuele geaardheid en identificatie, door de omgeving aangeleerd waren. Volgens Money was het betere om Bruce als meisje door het leven te laten gaan. Hij zag hier een mogelijkheid om zijn eigen stellingen te toetsen: dat de geslachtsidentiteit voor een groot deel aangeleerd is door de omgeving (‘nurture’). Bruce had een tweelingbroer en beide waren onder dezelfde omstandigheden opgegroeid. Alleen zou Brian als jongen en Bruce als meisje opgevoed worden. Bruce had verder geen prenatale of postnatale afwijkingen, hij was dus een gewone, echte jongen. Bruce zou als meisje, Brenda, door het leven gaan. Hij hield contact met Money die hem zou begeleiden. Brenda zou zich als echt meisje gedragen en kreeg hormonen om de borstgroei te bevorderen. De behandeling zou een succes genoemd worden.

Maar Brenda zou zich nooit als meisje hebben geïdentificeerd. Ze had het niet makkelijk en was eenzaam omdat ze een jongensachtig uiterlijk had en gepest werd door klasgenoten. Niemand wilde met haar spelen: meisjes vonden haar jongensspelletjes (als bomenklimmen en vechten) niet leuk en jongens wilden met haar niet spelen. Money bleef echter druk op haar uitoefen om zich als meisje te gedragen omdat dit zijn theorie zou bewijzen. Hij zette Brenda en haar ouders onder druk om een tweede operatie te ondergaan waarbij ze een “echt vrouwelijk geslachtsorgaan” zou krijgen. Hij bracht haar zelfs in contact met een transseksuele patiënt van hem die haar ervan zou moeten overtuigen dat Money het beste met haar voor had en dat een operatie de beste keus was. Brenda raakte in een depressie en dreigde o p 15-jarige leeftijd zelfmoord te plegen. Haar ouders verbraken het contact met Money en vertelden Brenda over haar werkelijke geslacht.

Op 22 augustus 1965 werden de tweelingbroers Bruce en Brian Riemer geboren. Beide moesten vanwege een diagnose met 8 maanden een besnijdenis ondergaan. Een onervaren arts voerde deze uit. Bij Bruce mislukte deze operatie en zijn geslachtsorgaan was niet meer te reconstrueren. Er werd bij hem een “tijdelijke kunstmatige vrouwelijk geslachtsorgaan” aangelegd. Zijn ouders waren bang dat hij niet gelukkig zou worden zonder een mannelijk geslachtsorgaan. Ze kwamen terecht bij een psycholoog, John Money. Hij was er van overtuigd veel zaken, ook seksuele geaardheid en identificatie, door de omgeving aangeleerd waren. Volgens Money was het betere om Bruce als meisje door het leven te laten gaan. Hij zag hier een mogelijkheid om zijn eigen stellingen te toetsen: dat de geslachtsidentiteit voor een groot deel aangeleerd is door de omgeving (‘nurture’). Bruce had een tweelingbroer en beide waren onder dezelfde omstandigheden opgegroeid. Alleen zou Brian als jongen en Bruce als meisje opgevoed worden. Bruce had verder geen prenatale of postnatale afwijkingen, hij was dus een gewone, echte jongen. Bruce zou als meisje, Brenda, door het leven gaan. Hij hield contact met Money die hem zou begeleiden. Brenda zou zich als echt meisje gedragen en kreeg hormonen om de borstgroei te bevorderen. De behandeling zou een succes genoemd worden. Maar Brenda zou zich nooit als meisje hebben geïdentificeerd. Ze had het niet makkelijk en was eenzaam omdat ze een jongensachtig uiterlijk had en gepest werd door klasgenoten. Niemand wilde met haar spelen: meisjes vonden haar jongensspelletjes (als bomenklimmen en vechten) niet leuk en jongens wilden met haar niet spelen. Money bleef echter druk op haar uitoefen om zich als meisje te gedragen omdat dit zijn theorie zou bewijzen. Hij zette Brenda en haar ouders onder druk om een tweede operatie te ondergaan waarbij ze een “echt vrouwelijk geslachtsorgaan” zou krijgen. Hij bracht haar zelfs in contact met een transseksuele patiënt van hem die haar ervan zou moeten overtuigen dat Money het beste met haar voor had en dat een operatie de beste keus was. Brenda raakte in een depressie en dreigde o p 15-jarige leeftijd zelfmoord te plegen. Haar ouders verbraken het contact met Money en vertelden Brenda over haar werkelijke geslacht.

Vanaf dat moment ging hij door het leven als David Reimer. Hij had het gevoeld tegen een “reus” te hebben gevochten: degenen die wilden dat hij als meisje door het leven zou gaan. Vanaf 1997 kreeg hij operaties om weer man te worden. Borsten werden verwijderd en een nieuw mannelijk geslachtsorgaan werd geconstrueerd. Zijn broer Brian was hier behoorlijk door geraakt en belandde in een zware depressie. In 2002 pleegde Brian zelfmoord met een overdosis medicijnen. David had het ook niet gemakkelijk. De relatie met zijn ouders was moeizaam. En ook zijn huwelijk liep stroef. In 2004 pleegde ook hij zelfmoord. Money ontving het grootste deel van de schuld. Zijn experiment was mislukt en zijn theorie bleek niet te kloppen. Ook werd bekend dat hij de familie en Bruce onder druk had gezet om Bruce als meisje door het leven te laten gaan. Ondanks dat Bruce zich niet als meisje identificeerde. Money heeft nooit verantwoordelijkheid voor zijn daden op zich genomen of zijn excuses aan Bruce en zijn familie aangeboden.