Waarom Jezus in een kribbe werd gelegd

Persoonlijk heb ik het gedeelte uit Luk. 2 waarin vertelt wordt dat Jezus in een stal geboren werd en in een voederbak gelegd werd omdat er geen plaats voor Jozef en Maria was in een herberg in Betlehem altijd bijzonder gevonden. Stel je hebt een hotel en een jong zwanger meisje zou binnen komen. Wie zou haar niet helpen en een kamer geven? In een betrokken samenleving als het oude Israël zou iedereen in een mum van tijd van haar horen. Dus waarom hielp niemand haar?

In de voetnoot van de New English Translation vinden we een aannemelijke aanwijzing bij Luk. 2:7. Het Griekse woord dat gewoonlijk met “herberg” of “nachtverblijf” vertaald is (kataluma) betekent gewoonlijk “logeerkamer“.

Jozef ging samen met Maria naar Betlehem om zich voor de Romeinse belasting te registreren. Het is niet onwaarschijnlijk dat hij naar het huis van zijn familie ging, en dat het waarschijnlijk zijn ouders waren die tegen hem zeiden: “Er is geen plaats voor jou in de logeerkamer“.

Jozef zal zeker geen warm welkom thuis hebben verwacht. Zeer waarschijnlijk omdat zijn aanstaande vrouw zwanger was. En Jozef zal zeker hebben toegeven dat het kind niet van hem was. Dit schandaal was waarschijnlijk teveel voor zijn ouders, die hen mogelijk daarom weigerden toe te laten in hun huis. Ze konden in de stal terecht. De buren wilden waarschijnlijk de ouders van Jozef en Maria voor schut zetten door hun beslissing te ondermijnen.

Jezus werd geboren in een stal en neergelegd in een kribbe vanwege schande en schaamte. Leven met schande en schaamte was een van de lasten die Jezus al moest dragen. Nog voor Hij geboren werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.