“Pact Marrakech geeft migrant recht op basisdiensten”

Een ingezonden brief uit een krant over het zgn. “Pact van Marrakech” waarover 11 december 2018 gestemd zal worden:

Pact van Marrakech geeft migranten recht op basisdiensten 

Het is blijkbaar moeilijk het VN-samenwerkingsakkoord of migratiepact van Marrakech te schatten naar zijn juridische gevolgen. Het is een pact waarover zal worden gestemd op de top van regeringsleiders op 11 december aanstaande. Wanneer tweederde voor stemt, is het pact aangenomen. Met andere woorden het is dan toepasbaar in de aangesloten landen. Of dat juridisch bindend is zal per land moeten blijken.

In Nederland zal het bij een beroep van een immigrant op een conforme ­behandeling zeker als ondersteunend argument of bewijs worden geaccepteerd indien onze regering(sleider) dit pact heeft geaccepteerd.

Paragraaf 31 geeft ook aan dat alle migranten recht hebben op basisdiensten. Een migrant in Nederland kan zo een claim leggen op basisdiensten/voorzieningen zoals kinderbijslag, bijstand, zorg, huisvesting en oudedagsvoorzieningen. Gezien het bovenstaande is het verwachtbaar dat het toch juridische ­gevolgen zal hebben in Nederland. Het is dan gevaarlijk om het pact te accepteren en dan het oordeel van de rechter daarover af te wachten. Als deze laatste het pact accepteert, zeker omdat het procedureel aangenomen is door de regeringsleiders, kun je niet meer stellen dat het juridisch niet bindend is.

F.J.B.Bruins, Den Haag ,oud-diplomaat, voormalig hoofd van de EU-onderhandelingsdelegatie met derde landen.

Landen als Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Israël, Polen, Zwitserland, Italië en de Verenigde Staten zullen dit pact niet ondertekenen. De Nederlandse regering wil het pact wel tekenen met een inlegvel waarop staat dat het niet bindend zou zijn. De vraag is wat de waarde is van een dergelijk inlegvel. Een petitie tegen het pact is al veelvuldig getekend. Ook in België wordt fel gediscussieerd over dit pact en loopt de regering kans te vallen als het wel ondertekend wordt.

U kunt hier een andere petitie tegen dit pact tekenen.

This entry was posted in Actualiteit. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.