Babyloniërs konden snelheid planeet Jupiter berekenen

Volgens de Nederlandse sterrenkundige en geschiedkundige konden geleerden in het oude Babylonië de snelheid van de planeet Jupiter berekenen, al voor het begin van onze jaartelling. Ze gebruikten daarbij abstracte wiskunde en goniometrie, waarvan men dacht dat deze pas in de 14e eeuw was ontwikkeld. Ossendrijver ontdekte de berekeningen al op vier gebroken kleitabletten afkomstig uit de periode 350-50 voor Christus.

Vanaf de aarde bekeken beweegt Jupiter met wisselende snelheden (zowel in grootte als in richting) langs de hemel.

De ontdekking van Ossendrijver is, volgens de Amerikaanse astronoom John Steel, een belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van zowel de Babylonische astronomie als de geschiedenis van de wetenschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.