Scherpe foto van een zwart gat

Wetenschappers zijn er in geslaagd om een uitzonderlijk scherpe foto van een zwart gat te maken. De foto werd gemaakt door meerdere telescopen in Europa en de VS op exact hetzelfde moment waarnemingen te laten doen. Deze werden weer gecombineerd met gegevens van een Russische satelliet. Op de foto is duidelijk de straling te zien die uit het zwarte gat lijkt te ontsnappen.

Want uit een zwart gat kan niets ontsnappen. De straling lijkt het zwarte gat te komen. Het betreft hier paren deeltje-antideeltje. Die kunnen overal in de ruimte ontstaan, maar smelten na zeer korte tijd weer samen en vernietigen elkaar zo. Echter, als dit vlak bij de rand van een zwart gat gebeurt, is er een kans dat één van de twee wordt door het zwarte gat wordt opgeslokt. De deeltjes kunnen elkaar dan niet meer vernietigen, waardoor het andere deeltje aan het zwarte gat kan ontkomen.

Deze straling van deeltjes noemen we ook wel Hawkingsstraling. De beroemde Engelse natuurkundige Stephen Hawking voorspelde het bestaan van deze straling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.