Super supernova waargenomen in heelal

14 juni vorig jaar is door telescopen een enorme supernova in het heelal waargenomen. Een supernova is in feite het “overlijden” van een ster. Bij een supernova “explodeert” een ster met onvoorstelbare kracht. Daarbij komt een eveneens onvoorstelbare hoeveelheid energie vrij, waaronder (zichtbare) stralingsenergie.

Deze supernova, op een afstand van 3,8 miljard lichtjaren van ons vandaan, lijkt alle records te breken: maar liefst 570 miljard keer helderder dan onze zon. Dat is 100-1000 keer helderder dan “gewone” supernova’s. Vandaar dat wel gesproken wordt van een super supernova.

Wat overblijft van de ster is een kleine, met een diameter van slechts 20 km, zeer sterk magnetische neutronenster met een uitzonderlijk hoge dichtheid, die 1000 keer per seconde om zijn eigen as draait. We noemen een dergelijk verschijnsel ook wel een “magnetar”. De dichtheid is zo groot, dat een lucifersdoosje vol materie van deze ster honderduizenden ton kg aan massa zou bevatten.

Zou je een ijzer sleutel bij deze magnetar houden, dan zou deze door het sterk magnetische veld uitgetrokken worden tot een dunne ijzeren draadsliert van enkele atomen dik. Door het sterke zwaartekrachtsveld zou overigens hetzelfde gebeuren met een verdwaalde ruimtereiziger die te dicht bij deze magnetar komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.