Zweden: geen signalement criminelen met migrantenachtergrond

In Zweden heeft de politieleiding in Stockholm, onder druk van de media, interne richtlijnen opgesteld met als doel signalementen van criminelen met een migrantenachtergrond niet in politierapporten op te nemen. Huidskleur, nationaliteit  en etnische oorsprong zouden daardoor niet meer vermeld worden in mededelingen van de politie naar het publiek. Dit zou immers als “racistisch” opgevat kunnen worden.

Nu ben ik het daar op zich tot op zekere hoogte wel mee eens. Zou het niet beter zijn om bijvoorbeeld ook de religieuze achtergrond van de criminelen te vermelden? Het ras bepaalt niet de misdaden die gedaan worden, maar juist de persoonlijke (religieuze) opvattingen en overtuigingen. Een islamitische zelfmoordenaar blaast zich niet op vanwege zijn of haar ras, maar omdat deze ervan overtuigt is daarmee hun god te dienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.