Atheïst Phil Zuckerman: wel kritiek op Christendom, uit angst niet op islam

Atheïst en hoogleraar Phil Zuckerman durft op zijn blogs het Christendom wel te bekritiseren, maar de islam niet uit angst dat zijn kinderen wat zou kunnen overkomen. Hij had een gesprek met Kirsten Powers, Democraat die recent overging tot de katholieke kerk. Ze spraken over moslim bakkers, die weigerden een huwelijkstaart te bakken voor een homohuwelijk. Powers vroeg Zuckerman:

If these had been Christian bakeries, it would have been on the front page of the New York Times, so I’m wondering why we’re able to have this amicable, disagreement with Muslims for having this view. Why are we not able to do that with Christians?

Zuckerman geeft toe dat de islam in het algemeen wat betreft rechten voor vrouwen en homoseksuelen problematischer is dan het Christendom:

I absolutely agree that it is okay for those on the left to critique, mock, deride Christianity, but Islam gets a free pass, which is so strange, because if you care about women’s rights, if you care about human rights, if you care about gay rights, then really Islam is much more problematic – sorry to paint Islam with a huge brush – and much more devastating.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.