Nobelprijs natuurkunde voor ontdekkers massa neutrino

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar gegaan naar de Japanner Takaaki Kajita en de Canadees Arthur McDonald. Zij ontdekten dat neutrino’s schommelingen vertonen, die een aanwijzing zijn dat deze elementaire deeltjes massa bezitten. Neutrinodeeltjes kunnen namelijk toch van “flavor” (smaak) veranderen. Neutrino’s kunnen dries verschillende “flavors” bezitten

Het bestaan van neutrino’s werd al voorspeld door het Standaard Model. Pas in 1956 werd de eerste neutrino waargenomen. In 1998 ontdekte onderzoeker Kajita dat neutrino’s van “flavor” kunnen veranderen. Onafhankelijk van hem ontdekte onderzoeker McDonald drie jaar later hetzelfde.

Deze ontdekking betekent dat het zgn. Standaard Model drastisch aangepast zal moeten worden. In dat model werd immers aangenomen dat neutrino’s geen massa bezitten. Deze ontdekking zal onze kijk op wat gebeurt in het binnenste van de materie dan ook ingrijpend veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.