Run op preventie hiv-remmer in Amsterdam

De GGD Amsterdam is begonnen met een proef waarbij een preventieve hiv-remmer aan 370 personen wordt verstrekt. De proef wordt gedaan onder “homomannen en transgenders” en gaat drie jaar duren. Het aantal aanvragen ligt veel hoger. Tot nog toe zijn er weinig bijwerkingen bekend. Nieuwe hiv-besmettingen zouden behoorlijk afnemen. Opmerkelijk is dat er m.n. bij homoseksuele mannen grote belangstelling is voor deze pil. Vorig jaar stond in de Volkskrant: “Uit een inventarisatie van de GGD blijkt dat 17 procent van de doelgroep, homoseksuele mannen met veel wisselende seksuele contacten, het medicijn zou willen gebruiken“. De pil is alleen werkzaam als deze trouw dagelijks wordt gebruikt. Uit studies blijkt dat de therapietrouw gering is. Kosten van de pil zijn €1000 per maand.

Uiteraard is het goed dat er initiatieven worden ondernomen om verspreiding van hiv tegen te gaan. Het is de vraag of deze pil daar werkelijk aan zal bijdragen op lange termijn. Sommigen zijn m.i. terecht bang dat deze pil juist losbandig gedrag aanmoedigt. Bovendien biedt de pil geen bescherming tegen andere ziekten.

In elk geval wekken de berichten wel weer de indruk dat homoseksuele mannen met veel wisselende contacten een risicogroep vormen voor wat betreft besmetting met hiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.