Zoektocht LHC naar “donkere materie”

De Large Hadron Collider, de enorme deeltjesversneller in Genève, Zwitserland van het CERN, gaat een zoektocht beginnen naar de zogenaamde “donkere materie”. Volgens de oerknal theorie zou een aanzienlijk deel (22% volgens sommigen) van het heelal uit “donkere materie” bestaan. Deze “donkere materie” kunnen wij echter niet zonder meer waarnemen.

De buitengebieden van elliptische sterrenstelsels draaien sneller rond dan op grond van hun massa verwacht. Er zou dan een sterker zwaartekrachtsveld aanwezig moeten zijn. Aangenomen werd dat er onzichtbare massa (vandaar de benaming “donkere materie”) in de elleptische sterrenstelsels aanwezig zou zijn om deze sneller dan verwachte ronddraaing te verklaren.

Het probleem voor de oerknal theorie op dit moment is dat de aanwezigheid van “donkere materie” tot nog toe niet is aangetoond. Het is dan ook duidelijk dat dit voor het oerknal model een belangrijk onderwerp is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.