Genetische link vinnen met pols- en vingerkootjes?

Volgens een paleontologische studie zou er bewijs gevonden zijn dat vinnen genetisch gelinkt zijn met pols- en vingerkootjes. Immers, volgens de evolutie zouden landdieren geëvolueerd zijn uit visachtige dieren die miljoenen jaren geleden uit de zee het land opgingen. Volgens dit uitgangspunt zouden vinnen zich tot poten hebben ontwikkeld.

Waarom hebben wetenschappers het bewijs daarvoor niet eerder gevonden? Het blijkt dat ze hiervoor naar de verkeerde vissen hebben gekeken. De vissen die wij nu kennen en onderzoeken zijn beenvissen. Een verre voorouder van de beenvissen zou een totale dubbeling van zijn genetische informatie hebben opgelopen. Door die dubbeling zou de genetische overeenkomst met de voorouders gewist zijn.

Gelukkig heeft men in Amerikaanse rivieren en meren een heel primitieve vis gevonden die evolutionair al afgescheiden zou zijn voordat de verre voorouder de genetische dubbeling opliep. Deze vis heet de lepisosteus oculatus. In de genen van deze vis zouden wel overeenkomsten met pols- en vingerkootjes te vinden zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.