“Alledaagse zwaartekracht blijft ingewikkeld wetenschappelijk probleem”

Een interessant artikel in het RD van Bart van den Dikkenberg over de zwaartekracht. De zwaartekracht, wie kent ‘m niet of heeft ‘m nog niet ervaren? Zonder zwaartekracht zou er geen leven mogelijk zijn op de aarde. Een filosoof als Aristoteles (384-322 v. Chr.) hield zich al bezig met de zwaartekracht, evenals wetenschappers als de Italiaan Galileo Galilei (1565-1642), en de Engelse Sir Isaac Newton. Newton is de eerste die een verband weet te leggen tussen kracht, massa en versnelling: de bekende Tweede Wet van Newton: F=ma. Deze wet verklaart veel in op aarde en in het zonnestelsel en het heelal. Maar er blijken kleine afwijkingen van de theorie als we de baan van Mercurius om de zon bestuderen. Het is Albert Einstein die in 1915 hier met zijn Algemene Relativiteitstheorie een verklaring voor weet te geven. In zijn theorie is de zwaartekracht een vervorming van ruimte-tijd van het heelal. Net als een bowlingbal een hangende dekten vervormt.

Maar wat is nu de oorzaak van de zwaartekracht? Daarop is nog geen antwoord. Is het één van de fundamentele natuurkrachten? Of afkomstig van de aantrekkingskracht in atomen? Op deze interessante vraag wachten we het antwoord met spanning af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.