Echo van de oerknal?

In maart van dit jaar verscheen er opmerkelijk nieuws: wetenschappers zouden signalen hebben ontdekt die als echo van de oerknal gezien kunnen worden. De ontdekkingen werden gedaan m.b.v. een radiotelescoop op de Zuidpool, de BICEP2. Deze signalen zouden verder aanwijzingen zijn voor een uitdijend heelal (als gevolg van de oerknal). De ontdekking kwam al snel onder vuur.

Ook vanuit creationistische zijde werden deze resultaten kritisch bekeken. De vraag bij ontdekkingen in de kosmologie is m.n. hoe we deze moeten interpreteren. De kosmos kunnen we niet in een laboratorium plaatsen voor onderzoek. De interpretatie van de resultaten is dan voor een belangrijk deel afhankelijk van de vooronderstellingen van de onderzoeker. Ook in dit geval.

Overigens hebben de oorspronkelijke onderzoekers toegegeven dat ze de resultaten mogelijk verkeerd geïnterpreteerd hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.