Schotland: ds. Robert Murray M’Cheyne (1813-1843)

Onlangs hoorde ik van de Schotse predikant Robert Murray M’Cheyne (ook wel geschreven als: Robert Murray MacCheyne). Hij werd geboren in Edinburgh, 21 mei 1813. Hij mocht nog geen 30 jaar oud worden, want hij overleed op 25 maart 1843 in Dundee. Hij studeerde aan de Universiteit van Edinburgh aan het Divinity Hall, waar hij werd onderwezen door Thomas Chalmers. Hij werd in 1835 werd hij predikant in de Kerk van Schotland. Hij was van 1835-1836 hulpprediker van John Bonar in de parochiën Larbert en Dunipace, vlakbij Falkirk. In zijn prediking benadrukte hij voortdurend de kernthema’s van het Christelijk geloof zoals de vergeving van zonden en de noodzaak van wedergeboorte. Ook schreef hij een aantal Christelijke boeken en liederen. Samen met o.a. Andrew Bonar ging hij in 1839 ging M’Cheyne zendingsreis naar het toenmalige Palestina. Hij overleed al op 29-jarige leeftijd aan tyfus. Niet lang na zijn overlijden ontstond de Free Church of Scotland. Zijn gemeente te Dundee sloot zich bij dit kerkverband aan.

Zijn bekendste gedicht was het Wachtwoord der Hervormers. Hieronder de eerste en laatste verzen, vertaald door de predikant-dichter Jan Jakob Lodewijk ten Kate (1819-1889):

Eens was ik een vreemd’ling voor God en mijn hart;
‘k Gevoelde geen schuld en ik kende geen smart
Ik vroeg niet “Mijn ziele doorziet gij uw lot?
Hoe zult gij rechtvaardig verschijnen voor God?

Nu reis ik getroost onder ‘t heiligend kruis,
Naar ‘t erfgoed daar boven, in ‘t Vaderlijk Huis,
Mijn Jezus geleidt mij door d’ aardse woestijn,
“Gestorven voor mij!” zal mijn zwanenzang zijn!

Ds. Robert Murray M’Cheyne mocht dan nog geen 30 jaar worden, getuige zijn indringende Bijbelse prediking deed hij niet onder voor menig predikant met 30 jaar of meer ervaring. Of was hij deze zelfs mijlen ver voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.